Går du og overvejer, om det er på tide med et sidste, emotionelt farvel til et køretøj, som du har haft gennem længere tid? Eller mangler du måske et sidste skub i det uundgåelige valg?
Så vil du måske være interesseret i at vide, at siden årsskiftet har de danske bilejere fået hele 700 kroner mere i præmier, når de skrotter deres gamle bil. Dette sker på baggrund af, at mange biler i dag bliver skrottet på ulovlig vis, og det er således noget, man forsøger at komme til livs med ændringen.
Allerede tilbage i september 2016 varslede miljø- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen faktisk, at der ville komme en forhøjelse af skrotpræmien. Dette skulle gerne gøre op med, at mange skrotter deres biler ulovligt. Problemet er faktisk så stort, at helt op til hver 4. Bil, som bliver skrottet, sker ulovligt og ikke i takt med den påkrævede miljømæssige kontrol.
Helt konkret betyder ændringen i skrotpræmien, at den bil, som blev skrottet for 1.700 kroner i 2016, i 2017 vil kunne blive skrottet for 2.400 kroner – altså 700 kroner mere.
De færreste kender til skrotpræmien
Selvom man som kunde står til at få 700 kroner mere til rådighed, hvis man går med til at skrotte sin bil, så viser det sig, at informationen omkring ændringen ikke har været tilstrækkelig. Faktisk kender de færreste til skrotpræmiens forhøjelse.
Selvom tanken bag den forhøjede skrotpræmie var, at man ville gøre op med de ulovligt skrottede biler, så har der desværre været et problem med, at de færreste kender til ændringen. Det betyder således, at incitamentet for at få skrottet sin bil lovligt i virkeligheden ikke er så klart.
Det, at ændringen er gået de flestes næse forbi, betyder netop at ingen kender til de 700 kroner ekstra. Derudover er det også et problem, at skrotbranchen generelt ikke skilter med forhøjelsen. Dermed at det altså svært at se, hvordan ændringen skulle kunne ændre folks skrot-vaner, hvis ikke folk bliver gjort opmærksomme på det.
Med andre ord, så bør der i hvert fald blive gjort opmærksom på, at man som kunde skal huske at have hele sin skrotpræmie udbetalt, og at man ikke skal blive snydt.
Er du i øvrigt i tvivl om, om din bil burde skrottes eller om den kan reddes med et sæt billige reservedele, så finder du her et bredt sortiment til alle de store bilmærker.
Miljøbidraget sættes ned
Udover den øgede skrotpræmie, så vil der til sommer også bliver ændret i miljøbidraget. Miljøbidraget finansirer hele ordningen, og denne nedsættes fra 101 kroner til 84 kroner.
Det forventes overordnet set, at disse ændringer delvist vil komme de ulovligt skrottede biler til livs. Mere præcist, så forventer miljø- og fødevareministeriet at både den øgede skrotpræmie og det nedsatte miljøbidrag vil nedbringe de ulovligt skrottede biler med i omegnen af ti procent.