Husk det nu – langt lys på motorvejen

0
Motorvej

OPDATERING: Færdselsstyrelsen har i kølvandet på sagen udtalt, at brugen af langt lys på motorvejen altid vil være en konkret vurdering. Læs mere her

Du er på vej hjem efter en hyggelig aften hos svigerfamilien. På motorvejen møder du hurtigt den første modkørende og blænder selvfølgelig ned for ikke at blænde vedkommende – eller gør du? De fleste ved, at færdselsloven foreskriver, at man skal blænde ned for at undgå at blinde andre trafikanter, men dette er ikke tilfældet på motorvejen. Her skal du nemlig køre med det lange lys af sikkerhedsmæssige årsager, hvilket bakkes op af landets kørelærere og FDM.

Farligt at blænde ned

De fleste bruger det korte lys på motorvejen i et forsøg på at vise hensyn til modkørende trafikanter i den anden vejbane, men dette udsætter en selv og andre for en betydelig risiko. Bremser en forankørende pludselig hårdt op, eller får du øje på noget i mørket (fx vildt eller fragmenter på kørebanen), har du med det korte lys ingen chance for at reagere i tide, og grundet den høje hastighed på motorvejen er færdselsuheldene her desværre ofte meget voldsomme. Ifølge Dennis Lange, som er jurist i FDM, burde brugen af det lange lys desuden ikke blænde modkørende trafikanter, idet afstanden mellem vejbanerne er så stor.

Det kan selvfølgelig være en smule irriterende for dine medtrafikanter, at du benytter det lange lys, men sikkerheden kommer i første række, og så længe de holder sit fokus på deres egen vejbane, undgår de at blive blændet. Det nytter desuden ikke noget at blive frustreret – loven bestemmer klart, at man som udgangspunkt skal bruge langt lys på motorvejen.

Færre ulykker med langt lys

Flere undersøgelser viser, at det bestemt ikke er for sjov, at reglerne er, som de er. En rapport fra Havarikommissionen vurderer, at en betydelig del af de ulykker, hvor bilisten udelukkende benyttede nærlyset, kunne være undgået ved brug af det lange lys. Selvom det således måske virker ulogisk og har affødt en del undren de seneste par uger, bør du af hensyn til din og andres sikkerhed altid benytte langt lys, når du kører på E45 eller andre af landets mange motorveje.