Gør bilen forårsklar – fem tips

0
Foraarstjek af bilen

Foråret banker så småt på døren, og det betyder, at det efterhånden er på tide at gå bilen efter i sømmene med henblik på at klargøre den til mildere vejrforhold og ikke mindst højere temperaturen efter vinteren. Vi har samlet fem tips til, hvad et grundigt forårstjek kan indebære. De fleste ting vil du med lidt snilde uden problemer selve kunne klare – alternativt kan du svinge forbi din lokale mekaniker, der med garanti kan gøre din bil klar til de kommende forårs- og sommermåneder.

Forårsrengøring – også i bilen

Det er måske ikke verdens sjoveste tjans, men ikke desto mindre er det en rigtig god idé at bruge en formiddag i weekenden på en omfattende forårsrengøring af bilen – både udvendigt og indvendigt. Sørg for at være særlig opmærksom på bilruderne og sidespejlene, hvor snavs og skidt i løbet af vinteren kan have skabt en hinde, der hæmmer dit udsyn. Her kommer sprinklervæsken ofte til kort. Benyt i stedet vinduesrens.

Find sommerdækkene frem

Som den ansvarlige bilist du er, har du selvfølgelig kørt med vinterdæk i løbet af de kolde vintermåneder. I de kommende uger kan du dog med fordel finde sommerdækkene frem fra garagen eller loftet, da det ifølge FDM som udgangspunkt er en god idé at skifte dæktype i starten af april. Her er risikoen for snefald og isglatte veje minimal, og temperaturerne typisk høje nok (stabilt over 7 grader) til, at sommerdæk er at foretrække.

Selvom vi ikke helt skriver april endnu, anbefaler vi, at du allerede nu tjekker, om dine sommerdæk lovligt kan bruges igen i år. Dette indebærer blandt andet et eftersyn af mønsterdybden, der skal være minimum 1,6 mm. Er dette ikke tilfældet, kan du finde nye sommerdæk ved at klikke her.

Er det tid til at skifte olie?

Det er ganske vigtigt, at din bil har tilstrækkeligt med olie på – ellers kan motoren risikere at brænde sammen. Du kan kontrollere oliestanden ved hjælp af målepinden. Hvor ofte du bør tjekke oliestanden, afhænger af din bil, men det er typisk en god idé for hver 1.000 km. Du kan læse mere i bilens instruktionsbog. Foråret er desuden en oplagt anledning til lige at tjekke, om din bils oliefilter er rent og fungerer optimalt. Oliefilteret sørger for at holde motorolien ren, så skadelige partikler og småsten ikke slipper ind til olien. Filtret skal som hovedregel skiftes for hver 15.000 km.

Sørg for, at dine bremser virker korrekt

Velfungerende bremser er afgørende for trafiksikkerheden, og idet vinteren kan være hård ved bremserne, bør du overveje sikre dig, at din bils bremser virker korrekt. Vejsalt, skidt og snavs kan medvirke til, at der udvikles rust på jernet, hvilket kan være farligt. For en sikkerheds skyld kan du vælge at lade dit lokale værksted rense, smøre og evt. skifte bremserne, såfremt dette er nødvendigt.

Undersøg dine vinduesviskere

Det afsluttende råd i denne omgang er at eftertjekke, om bilens viskerblade stadig fungerer hensigtsmæssigt. Gummiet på vinduesviskerne er tilbøjeligt til at blive stift som et resultat af vinterens kulde, hvilket bevirker, at rengøringen af ruden ikke altid er tilstrækkelig. Det er ganske ligetil at undersøge, hvorvidt du bør skifte vinduesviskere – kør blot din finger langs med gummikanten. Hvis denne ikke føles blødt og friskt, bør du overveje at udskifte dine viskerblade. Heldigvis koster vinduesviskere ikke alverden.

Følger du ovenstående råd, kører du foråret og sommermånederne sikkert i møde. Har du ikke tid eller lyst til selv at forestå forårstjekket af din bil, tilbyder langt de fleste autoværksteder og mekanikere særlige forårstilbud, hvor bilen gennemgås fra A til Z. På denne måde risikerer du ikke at overse noget eller at gå på kompromis med sikkerheden.