Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med den eller de hjemmesider, der linkes til.
Du har garanteret set de vilde, farlige eller direkte komiske optagelser fra biler på nettet et sted – hvad end det er optagelser fra en dansk politibil eller en civil bilist fra USA, Rusland eller et sted i Asien. Men der er faktisk en mening med galskaben, og de små bilkameraer – eller dashcams – bliver mere og mere populære. Men hvad skal du vide om kameraet, trenden og reglerne? Du får et hurtigt overblik over disse emner lige her.
Hvad er et bilkamera?
Du behøver ikke at vide meget om et bilkamera – eller dashcam, som det også kendes som – for at vide, hvorfor det er smart. Et bilkamera er grundlæggende et lille kamera, som påføres din bil, oftest et sted i forruden. Det kan dog også påføres bagruden, men er klart mest populært foran, og tit i bakspejlet for at sikre det bedst mulige udsyn for kameraet. Det fås dog også i mere håndholdte versioner, som kan sættes på instrumentbrættet, hattehylden eller sågar på køleren. Du skal blot huske på, at det ikke må dække dit udsyn, når du kører.
Hvorfor er kameraet smart at have?
Som nævnt bliver det lille kamera mere og mere populært at bruge, og ikke kun fordi, det kan være fedt at lægge på Facebook eller YouTube, hvis man ser noget komisk i trafikken. Om end det er sjældent, kan det en gang imellem være svært at bevise en parts skyld i et trafikuheld, særligt over for forsikringsselskabet. Derfor vælger mange at investere i kameraet for netop at kunne bevise deres uskyld, hvis uheldet en dag skulle være ude.
De mest ekstreme sager kender du måske fra Asien, hvor lokale kan finde på at hoppe ud foran bilen med vilje for at få en forsikringssum. Det vil næppe ske i Danmark, men princippet er det samme, og du vil helt sikkert en dag få glæde af at have haft det. Det kan hurtigt lette på en forsikringssag både tidsmæssigt og økonomisk at kunne fremlægge videomateriale af uheldet.
Er der regler, du skal være opmærksom på?
Det er fuldt ud lovligt at køre med trafikkamera i Danmark, men der er naturligvis et par regler, du skal være opmærksom på, inden du drager ud i det blå.
Først og fremmest må der ikke indgå enkeltpersoner i dine optagelser. Det kan være svært at undgå, men sørg for at slette optagelserne, hvis det sker uden betydning. Derudover skal du som nævnt sørge for, at kameraet ikke blokerer dit udsyn. Generelt lyder reglen, at det ikke må distrahere dig fra trafikken, og det er derfor også en god idé at lade være med at betjene det under kørsel.
Hvor finder du det bedste kamera?
Der findes selvfølgelig mange forskellige kameraer på markedet, og det kan derfor være en god idé at læse en test af dashcam til bilen for at finde ud af, hvilket kamera der passer bedst til dit behov. På den måde sikrer du dig, at du får mest ud af pengene. Hvad mere kan man så bede om?