Sådan plejer du dine dæk på ingen tid

0
Stacked tires

Hvis du er bilejer, ved du med garanti, at det kan være en dyr fornøjelse at have sådan et køretøj holdende i garagen. Men hvis du plejer din bil rigtigt, kan du spare tusindvis af kroner på dine værkstedsregninger. Og det bedste ved det hele er, at du helt selv kan vedligeholde din bil langt hen ad vejen, hvis du blot vil ofre en smule tid og energi på dette. Vinteren står for døren, og derfor er det nu et oplagt tidspunkt at gennemgå dækkene for fejl og mangler. Læs videre og bliv meget klogere på, hvilke ting du skal være på udkig efter, når du tjekker dækkene.

Step 1: tjek dækmønstret

Først og fremmest skal du tjekke dækmønstret på dine dæk, og det er heldigvis utroligt nemt! Start med at gennemgå dækkene for genstande såsom små sten, der har sat sig fast i slidbanerne. Det er vigtigt, at disse fjernes, så dækkene har den bedste performance som overhovedet muligt på vejene. Dækmønstret er nemlig lavet for, at bilen har et bedre greb på vejen, særligt hvis det regner eller sner. Når du har fjernet skidt og snavs fra slidbanerne, som ikke burde være der, er det tid til at tjekke dækmønstrets dybde. Lovgivningen påkræver, at dybden er minimum 1,6 millimeter, men ofte anbefales det faktisk, at du udskifter dækkene, når de er slidt ned til 3 millimeter. På langt de fleste nyere dæk er der også en slidindikator ved 3 millimeter. Alt, du skal gøre, er at kigge ned i slidbanen, hvor du finder en lille indikator, der stikker enten 1,6 eller 3 millimeter op fra bunden af slidbanen.

Step 2: ombyt dine dæk

Det lyder som en skær ting at gøre, men du kan faktisk øge dine dæks levetid gevaldigt, hvis du fra tid til anden bytter dem rundt på bilen. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle dæk, hvor det er tilladt at gøre dette. Du vil opleve, at dine forreste dæk altid bliver hurtigere slidt end de bagerste, og hvis du ofte kører meget lange tunge i høj fart, vil dine forrest dæk bliver yderligere slidte. Derfor kan det være en god idé at ombytte disse på bilen, så de alle dæk får samme mængde slitage.

Tjek også, hvordan dine dæk er slidte. Hvis de eksempelvis er mest slidte på midten, kan noget tyde på, at dæktrykket er for højt. For din egen sikkerhed er det vigtigt, at dine dæk bliver slidt jævnt, da andet ellers indikerer, at noget er galt med eksempelvis trykket eller endda mekanisk i bilen.

Step 3: køb nye dæk

Hvis du opdager, at dine dæk simpelthen er for slidte, kan eneste udvej være at købe nye dæk. Men frygt ej, det behøver heldigvis ikke være nogen dyr affære, hvis bare man køber dækkene det rette sted til den rette pris. På denne side kan du gå på opdagelse i et stort sortiment af kvalitetsdæk til få penge og på første hold opleve, at det slet ikke er nogen besværlig, dyr eller uoverskuelig opgave. Husk, hvis du er i tvivl, om dine dæk kan holde en sæson mere, så er det med garanti tid til at købe nye dæk – det gælder jo din og din families sikkerhed.