Sådan sikrer du, at din bil er parat til vinteren

0
Bil - vinter

Vinteren står for døren, og det betyder, at det er tid til at give din bil et eftersyn. Med vinteren kommer regn, frost og sne, og du skal sørge for, at din bil er rustet til dette. Her får du nogle gode råd til, hvordan du bedst muligt gør din bil parat til vinterens vejr.

Vinterens veje kræver vinterdæk

En af de måder, hvorpå du kan gøre din bil mere sikker i vintervejret, er ved at skifte dækkene ud med vinterdæk. Det er enormt vigtigt for din sikkerhed, at du har vinterdæk på bilen – allerede når temperaturen blot er under 7 grader. Vinterdæk giver din bil et bedre vejgreb, og samtidig bremser din bil langt bedre i sne og frost, når du har de rigtige dæk på til dette. Når du vælger vinterdæk, skal du være opmærksom på, at mønsterdybden i dækkene er tilstrækkeligt dybe. I Danmark er det lovpligtigt at have dæk med et dækmønster på mindst 1,6 mm, når man skal køre i vintervejr. Du kan dog med fordel vælge et dækmønster på minimum 3 mm, så du er endnu bedre sikret på de glatte og våde veje. Dit dækgreb bliver nemlig bedre, når dækmønsteret er dybere.

Kontroller bilens batteri

Det er altid vigtigt at have godt med batteri på bilen, men især om vinteren kræves endnu mere af bilens batteri. Hvor du normalt kan nøjes med et batteri, der er 50-70 procent opladet, skal du her i den kolde vintertid gerne have det opladet lidt ekstra. Vinteren kræver mere af batteriet i forhold til både opvarmning, lys, elruder og meget andet, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde din bils batteri godt opladet.

Styr på væskerne til vinteren

Sprinkler-, køler- og bremsevæske er vigtigt for din bil året rundt, men især om vinteren er disse væsker uundværlige. På en dag hvor den skarpe vintersol står lavt på himlen, kan en iset forrude være enormt farlig. Virker din sprinklervæske ikke på dage med frost, risikerer du pludselig at køre uden et ordentligt udsyn, hvilket er ekstremt farligt for andre trafikanter og dig selv. Du skal derfor sørge for at have påfyldt væsker, som er frostsikre. De skal gerne kunne tåle ned til mellem 25 og 35 minusgrader. Er din bils forskellige væsker ikke sikrede imod frost, kan disse begynde at udvide sig, hvilket kan resultere i sprængte beholdere og rør i bilen.

Hav det rigtige udstyr med dig i bilen

Når du skal ud på vejene i vinterens vejr, er der et par ting, du med fordel kan have liggende i din bil. Først og fremmest skal du være forberedt på uheld – disse opstår der mange af i frost og sne. Har du de forskellige remedier til dette, såsom advarselsskilt, lommelygte og sikkerhedsvest, kan du bedre være sikker på at se og blive set, når du holder stille et sted i vintermørket. I samme forbindelse er det en rigtig god ide at have tæpper eller varmt tøj liggende i bilen. Hvis du pludselig skal vente på hjælp, fordi din bil er brudt sammen, kan det blive enormt koldt, hvis du ikke har godt med tøj på. Husk også at have solbriller liggende i din bil – det er nemlig ikke kun om sommeren, at solen kan blænde. En lavtstående vintersol kan blænde dig, og hvis du ikke har solbriller med, kan du blive nødt til at holde ind.