Sådan skifter du bilbatteri

0

Døde bilbatterier er skyld i 20 % af de tilfælde, hvor danskerne har brug for vejhjælp henover vinteren. Er dit bilbatteri ikke optimalt, er der derfor god mening i at skifte det ud op til vinteren. Så er du sikker på, at du er godt kørende, selvom nattefrosten sætter ind og gør sit for at komme dit bilbatteri til livs.

Det behøver ikke at være nogen enorm opgave at skifte bilbatteriet ud, men der er naturligvis alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på, og derfor får du her en nem og enkel guide til, hvordan du udskifter dit bilbatteri.

1) Sørg for, at du har god plads

Når du skal skifte dit bilbatteri ud, er det vigtigt, at du har god plads at arbejde på. Det er eksempelvis optimalt at arbejde i en garage, hvor du uden problemer kan bevæge dig omkring bilen.

2) Hav nøglerne på dig

Mange bilers døre låser, hvis strømmen bliver afbrudt, og derfor er det en god idé at have bilnøglerne på dig, når du går i gang med at rode med dit bilbatteri.

I samme omgang skal det nævnes, at du i nogle biler skal bruge en kode for at bruge alle funktionerne, hvis strømmen har været afbrudt. Det kan eksempelvis være navigationssystemer eller andet indbygget udstyr. Skal du bruge en sådan kode, kan du finde den i bilens manual.

3) Beskyt dig imod batterisyre

Den syre, der findes i bilbatterier, er stærkt ætsende, og derfor kan det være en god idé at have gummihandsker på, når du arbejder med dit bilbatteri. Desuden skal du naturligvis sikre dig, at der ikke er nogen lækager i batteriet, så syren kan slippe ud.

4) Lokaliser batteriet

Batteriet er som regel nemt at finde, men i nogle biltyper kan det være gemt lidt væk, og så kan du være nødt til at kigge i manualen for at finde bilbatteriet.

5) Marker ledningerne

Når du har lokaliseret batteriet, skal du starte med at fjerne ledningen fra den negative pol. Inden du gør dette, kan det være en fordel at have sat mærkater på ledningerne, hvis de ikke umiddelbart er til at skelne fra hinanden, så du ikke kommer til at bytte om på plus og minus.

Når du fjerner kablet fra minuspolen, skal du være opmærksom på, at kabelskoen ikke kommer til at røre karosseriet, og efterfølgende fjerner du ligeledes kablet fra pluspolen.

6) Tag det gamle batteri ud

Batteriet holdes fast på forskellige måder i forskellige biler – det kan eksempelvis være med et bånd eller med skruer. Batteriet kan være temmelig tungt, så du skal være forsigtig med at få det løftet ordentligt ud.

7) Gør det nye batteri klar

Nu hvor det gamle batteri er ude, skal du tjekke, at der ikke er nogen indpakning eller klistermærker tilbage på det nye batteri, som ikke skal være der, når batteriet sættes i.

8) Sæt batteriet i

Det nye batteri sættes i på dets plads og fastgøres, ligesom det gamle var fastgjort.

9) Tilslut batteriet

Batteriet skal nu tilsluttes. Dette gør du ved først at tilkoble det positive kabel og sikre dig, at kabelskoen sidder godt fast. Du gør nu det samme på den negative pol, og så er batteriet faktisk klar til brug.

10) Dobbelttjek det hele

Batteriet burde nu fungere, men inden du tester det, gør du klogt i lige at dobbelttjekke, at kablerne sidder, som de skal. Har du markeret ledningerne, er det klaret ganske nemt, og så kan du efterfølgende prøve at starte bilen og tjekke, at det hele er, som det skal være.