Tips og gode råd til dig, der har mistet kørekortet

0

Kørte du hjem efter årets julefrokost eller dagen efter en stor sommerfest og fik frakendt kørekortet grundet en for høj promille? Så læs med her, hvor du får gode tips og råd til, hvordan du håndterer det, og hvad du skal gøre fremadrettet.

Kig indad 

Hvis du har fået frakendt kørekortet grundet spirituskørsel, har du lavet en fejl. Hvad end du var klar over det eller ej, har du brudt færdselsloven, og du har desuden været til fare for både dig selv og andre. Derfor er det vigtigt, at du ikke blot fejer det hen som en irriterende udfordring, men derimod kigger lidt indad og anerkender din fejltagelse. I samme omgang kan det være fornuftigt at overveje, om du i virkeligheden har et reelt alkoholproblem, som kræver alkoholbehandling.

I langt de fleste tilfælde er spirituskørsel enestående tilfælde, som skyldes fejlvurderinger eller -beregninger, ren og skær dumdristighed eller blot uopmærksomhed. I visse tilfælde kan det dog også vise sig, at man faktisk har et alkoholproblem, som måske netop kommer frem i lyset, fordi man får frakendt kørekortet. Er dét tilfældet, skal det naturligvis tages alvorligt, for så skal der altså professionel hjælp til. Brug derfor denne situation som en chance for at overveje, om du generelt set har et sundt forhold til alkohol, eller om det måske blot er et tilfælde, at du ikke har fået frakendt kørekortet noget før.

Sæt faste regler

Hvis det viser sig, at du har et reelt alkoholproblem, skal du naturligvis i behandling, og så skal du ikke efterfølgende drikke alkohol. Har du derimod generelt godt styr på dit alkoholindtag, skal du blot have generhvervet dit kørekort, og når du så har gjort dét, kan det være en god idé at sætte nogle faste regler for dig selv omkring kørsel og alkohol.

Før du kan generhverve dit kørekort, er det et krav, at du tager et såkaldt Alkohol- og Trafikkursus, hvor du blandt andet lærer om forbrændingstid og om alkohols påvirkning af kroppen. Når du har taget dette, er du bedre rustet til for eksempel at beregne, om du er i stand til at køre hjem efter en middag med vennerne. Hvis du vil være på den sikre side, er det allernemmeste dog, at du simpelthen helt lader være med at drikke alkohol, hvis du skal køre bil. Så er du fri for at skulle i gang med alle beregningerne for at se, om du nu er ædru nok til at køre, og du kan derimod med god ro i maven tage bilen hjem.

Sæt dig ind i reglerne

Der er mange forskellige regler forbundet med frakendelse af kørekortet, og dem skal du naturligvis gerne sætte dig ind i. For eksempel gælder der forskellige regler alt efter, om det er en ubetinget eller en betinget frakendelse, og der er nogle forskellige regler afhængigt af, hvor lang tid du har haft dit kørekort. Ydermere kan der være nogle særlige krav til dig som bilist selv efter du har generhvervet dig dit kørekort – har du for eksempel fået en betinget frakendelse af kørekortet, må du 3 år efter episoden ikke få klip i kørekortet. Heller ikke af andre årsager end spirituskørsel, og du skal derfor være særligt opmærksom, når du har generhvervet dit kørekort, hvis du gerne vil beholde det.