Syn af bil – Sådan er reglerne for bilsyn

0

Ejer du en bil er det obligatorisk at bilen skal til syn hvert andet år, og hvis bilen er helt ny så skal den synes fire år efter bilens første indregistrering. Det periodiske bilsyn er indført, for at sikre at alle biler lever op til de gældende regler, for at bilen er godkendt til at kører på vejen. Når det er ved at være tid til, at bilen skal synes så sender Trafikstyrelsen en digital indkaldelse via e-boks. Ved bilsyn bliver der udarbejdet en synsrapport på bilen, herunder noteres evt. fejl og mangler der kan medføre at bilen ikke opfylder kravene for det periodiske bilsyn.

Der er fire kategorier bilen kan blive kategoriseret under, ved et syn hvilke er følgende:

  • Godkendt
  • Betinget godkendt
  • Kan godkendes efter omsyn
  • Ikke godkendt

Hvis bilen bliver godkendt eller betinget godkendt ved syn, så kan du kører i bilen fra synshallen, men hvis bilen bliver betinget godkendt, så skal bilen til reparationen og havde udbedret de fejl eller mangler der er skyld i den betinget godkendelse – med en betinget godkendelse skal bilen ikke til omsyn. Hvis bilen bliver kategoriseret i ”Kan godkendes efter omsyn”, så skal ejeren af bilen udbedre de fejl og mangler der står i synsrapporten. Derefter skal bilens ejer booke et omsyn af bilen, hvor synsmanden vil gennemgå de fejl og mangler der blev noteret i den oprindelig synsrapport. Hvis bilen bliver kategoriseret i ”Ikke godkendt”, så må bilen ikke kører fra synshallen, og synshallen er forpligtet til, at give myndigheder besked om at bilen ikke er godkendt til det periodisk bilsyn. Hvis bilen ikke er godkendt, skal nummerpladerne afmonteres og afleveres til SKAT.

Omsyn af bil – Hvordan er reglerne der?

Hvis bilen blev kategoriseret som ”Kan godkendes efter omsyn” under det periodiske syn, fordi der blev fundet væsentlige fejl eller mangler, så har bilens ejer 33 dage til at udbedre fejl og mangler der blev noteret i synsrapporten.  I synsrapporten er der noteret, hvilke fejl og mangler der skal udbedres før bilen kan blive godkendt. Denne synsrapport er brugbar til når bilen skal på værksted, så du undgår at mekaniker skal gennemgå bilen for fejl og mangler selv, hvilke spare bilens ejer for del penge.

Hvad sker der ved udeblivelse fra det periodiske syn?

Hvis bilens ejer udebliver fra det periodiske syn, får du efter fem uger en påmindelse fra Trafikstyrelsen, og 9 uger efter synsfristen får bilen ejer en bøde på 2.000 kr. Hvis du stadig ikke har fået synet bilen efter 13 uger fra den oprindelig synsfrist, får bilens ejer yderligere en bøde på 2.000 kr. for manglende afmelding af bilen hos SKAT. Hvis bilens ejer efter 15 uger fra synsfristen stadig ikke har inddraget nummerpladerne til SKAT, så kommer politiet og inddrager dine nummerplader. Bødesummen kan altså løbe op i 4.000 kr. og et besøg fra politiet.