Distraheret kørsel og hvad du kan gøre for at stoppe det

0

Vi er alle skyldige i det. Alle bilister kender til distraheret kørsel. Uanset om det er, fordi du har travlt eller ej, multitasker folk konstant, når de kører. Mens de fleste mennesker tror, at teenagere er mest modtagelige for distraheret kørsel, er det en epidemi, der påvirker bilister i alle aldersgrupper.

Det er blevet så almindeligt, at mange mennesker nu henviser til distraheret kørsel som den nye spritkørsel. De følger begge de samme psykologiske mønstre: Chauffører, der i starten slipper afsted med distraheret kørsel, vil fortsætte med at gøre sådan, indtil de er involveret i et uheld eller bliver opdaget. Nedenfor er kort om virkningerne af distraheret kørsel, og hvordan man kan stoppe disse uundgåelige dødsfald og skader.

Definition af distraheret kørsel

Distraheret kørsel er “enhver aktivitet, der tager opmærksomheden væk fra kørslen.” Dette inkluderer, men ikke begrænser sig til, at spise, imens man kører eller manøvrere alt fra Spotify og Facebook til Flappy Bird på telefonen.

At skrive, imens man kører, er nok den farligste form for distraheret kørsel, da det fjerner øjne, hænder og sind fra vejen. At sende eller læse en tekst tager typisk øjnene væk fra vejen i omtrent fem sekunder. Hvis du kører med 85 km/t, ville dette svare til blindt at køre længden af en fodboldbane. Da det kun tager tre sekunder for et sammenbrud at opstå, er det at indtaste et telefonnummer mere end rigelig tid til at forårsage en ulykke.

Sådan forhindrer du distraheret kørsel

Mens regeringen gør en større og større indsats mod distraheret kørsel med forskellige love, er der flere måder, hvorpå du kan være sikker på vejen. Her er et par måder at stoppe dig selv fra at køre distraheret.

Sæt din telefon på ’forstyr ikke’ eller nattilstand

De fleste mennesker bliver distraheret af deres telefoner på grund af en indgående SMS, notifikation eller et opkald. Ved at sætte din telefon på forstyr ikke, hver gang du sætter dig i bilen, kan du forhindre dig selv i at høre eller se disse. Selvom Apple skabte denne funktion, så man ikke bliver vækket af meddelelser, er det den perfekte metode til ikke at blive distraheret, mens man er på vejen.

Apps, der hjælper dig med at forblive fokuseret på vejen

Hvis du føler, at der vil være tidspunkter, hvor du absolut skal bruge din telefon under kørslen, er der et par apps, der hjælper med at minimere dine distraktioner. Apps i dag kan give dig mulighed for at styre navigationen, ændre sange, ringe folk op, sende meddelelser, oplæse og endda autosvare dine kontakter med store knapper eller håndfri stemmestyring. Søg for eksempel på ’kørsel’, der hvor du installerer dine apps, og find det program, der opfylder dine behov.

Undgå at spise på vejen

Da vi tit har travlt om morgenen, forsøger mange at spise morgenmad på vejen. Selvom det at spise og køre lyder nemt, viser det sig faktisk at være en besværlighed. Når vi spiser eller drikker noget, der har stor sandsynlighed for at spilde, er vi ofte mere optagede af ikke at snavse vores tøj til, end vi er på vejen. Hvis du absolut skal spise, mens du kører, bør du holde dig til fødevarer, der er lette at håndtere, såsom gulerødder, kiks og nødder.

Distraheret kørsel er årsagen til mange skader og dødsfald. Vær forsigtig og bevidst om dine handlinger, imens du kører – ikke kun for at redde dit eget liv men potentielt også andres. Vær opmærksom for at være sikker.