Vedligeholdelse – afgørende for værdi og sikkerhed

0
Inside of car

Hvor god du er til at vedligeholde din bil, er afgørende for, at din bil kan være kørende på vejene i længere tid og holde salgsværdien. Selvom bilens lovpligtige serviceeftersyn og andet rutinemæssigt vedligeholdelsesarbejde til tider kan virke overflødige, kan det alligevel være med til at gavne dig både økonomisk og sikkerhedsmæssigt – det kan du læse mere om her.

Husk de lovpligtige serviceeftersyn!

Når man snakker vedligeholdelse af sin bil, er noget af det vigtigste, at de lovpligtige serviceeftersyn bliver overholdt. Dette vil typisk være efter 10.000 og 30.000 kilometer. Hvis der køres mindre, skal bilen i stedet til service en gang om året. Dette vil dog fremgå af bilens servicebog, hvor den forrige serviceudførelse bør være noteret. Ifølge Hans Bruun, Autobranchens chefkonsulent, kan en ikke-vedligeholdt bil falde med omtrent ti procent i værdi. Derfor anbefales det på det kraftigste, at servicebogen bliver opdateret for hvert eftersyn, så der ikke opstår misforståelser med en fremtidig køber.

Gør det selv

Når du køber en ny bil, anbefaler din forhandler dig oftest at holde fast i deres hjælp. Dette er som udgangspunkt en fordelagtig beslutning, da du herved er sikker på at få kyndig behandling ved både serviceeftersyn og bilreparationer. Dog kan du spare penge ved at udføre nogle små opgaver på egen hånd og derved mindske risikoen for eventuelle større komplikationer i fremtiden.

Første opgave du kan stille dig selv er at efterse bilens vinduesviskere. Du bør især være opmærksom på disse efter sommer- og vintermånederne. Om sommeren vil viskerne ofte blive slidt ned på grund af mange insekter og om vinteren på grund af kulde og frost. Når du efterser disse, skal gummiet på viskerne være blødt og friskt. Fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er vinduesviskere afgørende for optimal sigtbarhed. Sigtbarheden kan ligeledes blive påvirket af et stenslag i forruden. Selvom mange bilejere ofte kører med nedslidte vinduesviskere og stenslag i forruden, er det altså vigtigt at handle herpå. Derfor kan du få priser på udskiftning af forrude her.

Desuden bør du tjekke din bils oliestand for hver 1.000 kilometer. Du tjekker oliestanden på din bil ved at tage oliepinden op af oliebeholderen og tørre den af. Derefter dypper du den tilbage i oliebeholderen og ser ud fra oliepindens minimum og maksimum betegnelser, hvor meget olie der er tilbage.

Hvis ikke din bil har nok olie på, kan det resultere i et totalt motorstop – og dette vil koste dig dyrt. Når du selv hælder mere olie på, skal du være opmærksom på, at olien er af samme kvalitet, som den olie der er beskrevet i instruktionsbogen. Et lille tip hertil er, altid at have en ekstra dunk olie med de rigtige specifikationer i bagagerummet.

Undervognsbehandling

I forlængelse af opgaver som du selv kan udføre, kan du også forebygge rust på din bil. Dette kan gøres ved at vaske din bil oftere end normalt i vintermånederne. I disse måneder er der nemlig risiko for, at saltet fra vejen kan sætte sig fast under bilens snavs og skidt. Dette vil resultere i en rusten bil. Så selvom din bil bliver beskidt med det samme igen, kan hyppigere bilvask være gavnlig.

Ifølge FDM og andre bilspecialister vil det være givet utrolig godt givet ud, hvis du får lavet en undervognsbehandling af din bil. En undervognsbehandling virker rustbeskyttende og bør typisk gentages efter to eller tre år. Dog afhængigt af, hvor mange kilometer du kører. En undervognsbehandling skal du ikke selv udføre, men kan nemt få det udført på alle værksteder.