Eftermontering af anhængertræk på din bil

0

Har du købt en bil, hvor der ikke er monteret et anhængertræk, og har efterfølgende fået behov for et anhængertræk, så du kan trække trailer, campingvogn, hestetrailer, mv. De fleste modeller kan få eftermonteret et anhængertræk, dog findes der også nogle modeller, hvor det ikke er muligt. Hvis du selv skruer lidt på biler, så kan du måske selv montere anhængertrækket, ellers er det en forholdsvis nem opgave for en mekaniker på et autoriseret værksted. I nogle tilfælde kan det også være en mere tidskrævende opgave at montere anhængertræk, hvis der skal laves noget af følgende opgaver ved monteringen: Nye ledninger fra fronten til bagenden, opdatering af software, anhængertrækket skal svejses på bilens karosseri. Du kan finde priser på montering af anhængertræk her.

Skal du vælge 7 polet eller 13 polet-trailerstik?

En trailer, campingvogn eller hestetrailer skal alle bruge et trailerstik, der forbinder bilens elektroniske system med anhængertrækket. Så uanset om det er en trailer eller campingvogn der er monteret på anhængeren, så skal trailerstikket, som minimum kunne vise de tilsvarende lys som bilen bruger, hvilke er hhv. blinklys og baglygter. Et 7 polet stik er den gamle standard, der kunne klare de simple opgaver, som at vise blinklys og baglygter. Men efterhånden er der opstået større krav til trailer stikket, hvilke har medført at der er blevet udviklet en ny standard, hvilke er det 13 polet trailer stik, der kan klare mere krævende opgaver. De øget krav er et resultat af, at bilens elektroniske system er blevet mere avanceret, og skal f.eks. kunne indikere om bremsernes tilstand på hængeren og om der er nogle af pærerne der er defekte. Ud over disse sikkerhedsforanstaltninger, så er campingvognene også blevet mere ressourcekrævende, og skulle kunne give strøm til køleskab, belysning, guldvarme, osv.

Skal det være fastmonteret eller aftageligtræk?

Hvis du ønsker at få monteret anhængertræk på bilen, så skal du også tage stilling til, hvilke type af anhængertræk du ønsker at få monteret. Der findes både fastmonteret og aftageligtræk, hvor det aftageligtræk er den billigste løsning, og det aftageligtræk er den dyreste løsning, men også den mest elegante løsning til bilen. Det aftageligtræk kan afmonteres, når det ikke bruges og du slipper dermed for, at kigge på et grimt anhængertræk når det ikke er i brug.

Sådan er reglerne for montering af anhængertræk

Der lidt forskel på reglerne for montering af anhængertræk alt efter bilens alder, hvis bilen er over 8 år gammel, så skal bilen til et bilsyn uanset, om du selv har monteret anhængertrækket, eller det er blevet monteret af et autoriseret værksted. Hvis bilen er under 8 år gammel, så er det i nogle tilfælde muligt, at montere et anhængertræk uden at bilen skal til syn. Der er dog nogle krav der der skal være overholdt:

  • Monteringen skal udføres af en mekaniker på et autoriseret værksted.
  • Værkstedet skal udfylde blanket nr. 21.053 fra SKAT, så der bliver registreret en ”synsfri sammenkobling” i registreringsattesten.
  • Der skal være monteret et øje på bilen, så der kan monteres en wire fra anhængeren.

Hvis der bliver monteret et aftagelig anhængertræk, så skal bilen til et bilsyn, uanset om du selv har monteret det, eller det er blevet gjort af et autoriseret værksted.