Facts om autostole og sikkerhed før børnene i bilen

0
car seat

Selvom langt de fleste danskere bestræber sig på at bliver så gode bilister som overhovedet muligt, så vil der altid være nogen som ikke bør have lov til at køre bil. Dette gør, at trafikken nogle gange er et utilregneligt sted at befinde sig. Dette bliver man især opmærksom på, når man får børn, da det jo er en selv som har ansvaret for børnene i trafikken. Og det er heller ikke helt nemt at være et mindre barn, når man skal ud og køre.

De små børn er nemlig ekstra udsatte, hvis man skulle komme ud for et trafikuheld. Derfor er det naturligvis vigtigt, at man altid tager sine forholdsregler, når man skal ud og køre med sine små børn. En af de absolut vigtigste ting at huske, det er autostolen.

Små børn kan nemlig ikke sidde på bilsædet som alle andre, da dette vil være ekstra farligt, hvis der skulle ske noget uventet. Det er derfor vigtigt, at man køber en god autostol som overholder samtlige regler. Herunder kan du læse de vigtigste regler som en autostol skal overholde.

Sådan vælger du den rigtige stol

Når man skal købe en autostol, kan man ikke bare tage ned i butikken og købe den første og den bedste autostol, som man finder. Man skal derimod finde en autostol som passer perfekt til ens barns vægt og højde. Hvis stolen ikke passer perfekt, vil barnet sidde dårligt og have større chance for at komme til skade. Det er også vigtigt at tjekke om autostolen er godkendt. Dette gør du ved at kigge efter e – mærket og den lange talrække under mærket.
Hvis talrækken starter med 03 eller 04, så er stolen godkendt. Se fx disse autostole her.

Udskift når barnet bliver for stort

Små børn vokser utroligt hurtigt, og selvom det måske kan virke fjollet at købe en stol for under et års tid, så er det meget vigtigt, at man skifter den ud, når barnet ikke længere passer i stolen. Man ved at babyen er blevet for stor, når hovedet begynder at rage over toppen af stolen.

Vælg isofix hvis det er muligt

De fleste nyere biler har isofix-beslag, hvilket er to metalbøjler, som man kan sætte sammen og montere på sin autostol. Isofix gøre chancen for fejlmontering mindre, så man er sikker på at ens barn sidder fast og sikkert.

Husk at slå airbaggen fra

Når barnet lige er født så anbefales det, at autostolen monteres baglæns, så ens baby sidder med ryggen mod kørselsretningen. Dette vil formindske chancen for skader på ryggen og nakken, hvis bilen bliver ramt forfra. Normalt vil barnet blive monteret på bagsædet, da der i de fleste biler ikke er airbags. Men hvis man er mere tryg ved at have barnet oppe foran, er dette også muligt, hvis man husker at slå airbaggen fra.

Hvornår skal autostolen udskiftes med en selepude

De fleste børn vokser ud af autostolen, når de bliver 3 – 4 år gamle, og så er det tid til at bruge en selepude. En selepude sørger for, at barnet løftes op, så selen sider korrekt.