Guide: Sådan får du den bedste lydoplevelse i din bil

0

Der kan være mange gode grunde til, at man ønsker at optimere højtalere og radio i sin bil. For eksempel oplever mange, at lyden på bagsædet ikke er nær så god, som den er foran i bilen, og vil du gerne sikre den gode lydoplevelse i hele bilen, skal du altså læse med her.

Monter dørsider i din bil

Vil du gerne have det absolut bedste lydbillede i din bil, er dørsider et godt sted at starte. Den afstivning af dørene, som du opnår derved, giver dine højtalere de bedste forudsætninger for at vise deres fulde potentiale. Det nytter altså ikke meget at investere i et lækkert anlæg og gode højtalere, hvis ikke du har købt dørsider til bilen, så dette er første skridt på vejen. Ved at du monterer dørsider, er du desuden sikret den bedste baslyd i bilen, og det er naturligvis med til at pynte på det overordnede lydbillede.

Du kan også afstive dørene på andre måder ved for eksempel at lave en ring af et hårdt materiale rundt om dine højtalere og derefter sætte lyddæmpende materiale på indersiden af dørene, men det nemmeste og mest effektive er klart at investere i dørsider.

Køb højtalere, der passer til din bil

Det er forskelligt fra højtaler til højtaler, hvilken placering der giver den bedste lyd. Nogle højtalere skal således placeres på én måde i bilen, hvor andre skal placeres på en anden måde for at give den lækreste lydoplevelse. Dette er det vigtigste at have for øje, når du skal købe nye højtalere til din bil, for hvis du eksempelvis kun kan placere dine højtalere ét sted i bilen, er du nødt til at købe højtalere, der når deres fulde potentiale på netop denne placering. Det handler altså ikke blot om at købe gode højtalere, men også om at vurdere deres placering i lige netop din bil.

Gør noget ud af lyden på bagsædet

Det er et alment kendt problem, at lyden på bagsædet af en bil sjældent er nær så god, som den er foran i bilen. Vil du gerne have optimal lyd i bilen, skal du derfor typisk gøre en lidt større indsats omme bagi. For at give passagererne på bagsædet en god lydoplevelse, kræves det, at du køber lidt flere højtalere og placerer dem både helt bag i bilen og i dørene ind til bagsædet. På den måde får du et nuanceret lydbillede, hvor lyden ikke kun kommer forfra, men derimod bliver bidraget til fra flere forskellige vinkler.

Har du investeret i en subwoofer for at gøre din bil helt klar til musikafspilningen, skal du nøje overveje dens placering og dens niveau i forhold til passagerer på bagsædet. Din subwoofer vil typisk få en plads omme bagi, og derfor kan den nemt komme til at tage en stor del af lydbilledet, hvis ikke du er påpasselig med, hvordan du bruger den og placerer den, så det skal du også have in mente.

Det er generelt en stor opgave at skabe optimal lyd i hele bilen, og det kan godt tage en del tid at finde den allerbedste løsning, men på hifi-freaks.dk kan du i hvert fald finde masser af lækkert lydudstyr, som kan hjælpe dig på vej.