Kend din bilforsikring – også når du lejer køretøjet

0

Begrebet bilforsikring dækker over de mange forsikringstyper, der relaterer sig til køretøjet på firehjul. Forsikringen er nødvendig, når du er indehaver af en bil – delvist som lovkrav, men ydermere også som tommelfingerregel, da selvrisikoen, foruden dækkende forsikring, kan blive svimlende høj.

Indenfor de seneste par år er det ikke blot som ejer af en bil, at det er særligt relevant at være opmærksom på sin forsikring. Også ved leje af bil på ferie bør man have åbne øjne og klart overblik.

Bilforsikring – hvorfor, hvordan, hvor meget

Alle bilejere er ved lov forpligtiget til at tegne en ansvarsforsikring. Den dækker skader, du eventuelt kan forvolde andre trafikerende ved uheld. Derudover vælger mange også en kaskoforsikring, der dækker skader på eget køretøj. Disse to forsikringer er udgangspunktet for alle forsikringspakker – om det er ved lejebil eller privatejet køretøj.

Udover disse vil der hos langt de fleste forsikringsselskaber også være mulighed for at købe en række andre tilvalg til bilforsikringen. Disse og mere generelt om bilforsikringer kan du læse på Informeo.

Biludlejningsbranchen tjener på ligegyldige ekstraforsikringer

Det er populært at leje bilen fra rejsedestinationen, så man, som turist, får muligheden for at opleve et større område af bestemmelsesstedet, men sparer den lange køretur med egen bil dertil.

Løsningen er simpel og praktisk for rejseglade familier – men ikke altid lige billig, hvis man ikke ser sig om. Biludlejningsselskaberne har nemlig forstået at udnytte, at deres forretningsmodel bygger på uvidende, godtroende turister. Ofte gøres forsikringsspørgsmålet angående lejebilerne så kompliceret som muligt, så selskaberne får mulighed for at prakke ekstra, unødvendige tillægsforsikringer oveni den allerede købte forsikringspakke.

De sidste par år har et stort antal billejerklager indleveret hos Forbruger Europa drejet om netop denne problematik. Turister i fremmed farvand bliver presset til at dobbeltforsikre sig, når de henter bil i lufthavnen hos biludlejningsvirksomhederne og betaler dermed unødvendige store summer.

Rejseforsikring og tilkøbsforsikringer

De fleste rejseforsikringer dækker den selvsamme selvrisiko, som den biludlejningsfirmaer forsikrer mod med deres egne forsikringer, der kan tilkøbes, når du afhenter bilen. Hvis du derfor ikke er bevidst om, hvorledes du selv er forsikret, er det nemt at blive overtalt til at købe unødvendigheder hos selskaberne.

Du bør derfor inden afrejse læse dine forsikringsvilkår og om nødvendigt kontakte dit rejseforsikringsselskab, så du er sikker på, hvad din rejseforsikring omfatter og derved undgår at ryge i fælden hos udlejerne.

Det er øjensynligt gjort så kompliceret som muligt at købe forsikring med udlejningsbilerne. Ofte vil man opleve, at forsikringerne har fået en række forkortelser, der gør valg af forsikringspakke yderligere forvirrende. Nogle af forsikringsmulighederne kan være essentielle for at være tilstrækkeligt forsikret, mens andre fuldstændig irrelevante – de vildledende forkortelser som TPL (ThirdParty Liability), CDW (Collision Damage Waiver) og GT (Windscreen Coverage) gør det svært at kende forskel.

Det handler om at være kritisk, selvsikker og detaljeorienteret, når man lejer bil i udlandet. At lejeprocessen også foregår på et fremmed sprog, kan desuden gøre foretagendet mere konfust, så derfor er det unægtelig vitalt at kende sin bilforsikring – specielt når man lejer bilen.