Kør sommeren sikkert i møde – toptunede tips til den sommerklar bil

0
Hyundai

Med ganske få midler kan du nemt og sikkert forberede din bil til sommersæsonen.

Vi bevæger os mod varmere vinde, længere dage og lysere tider. Også for bilejeren, der igen kan se frem til at skulle vise vognen frem under sommersolens projektør.

Men inden uret stilles frem, og havemøblerne sættes ud, er det en god idé at have styr på, hvor og hvordan bilen klargøres til en ny sommersæson på landevejene. Her er det med at kende sin besøgstid. Både hos autoforhandler, vaskehal og dækmontør, der for mange besøges af pligt snarere end fornøjelse.

Med enkelte gode tips i erindringen, sikrer du dig selv og din bil den mest smertefri overgang til sommeren – og måske endda en god investering eller to.

Dækket ind på dæksiden

For de fleste bilejere er det halvårlige dækskifte en naturlig rutine. Vinterdæk og sommerdæk. Ét sæt på kareten – det andet pakket væk i garagen. Så er sikkerheden sikret, når sneen lægger sig på vejene, og lamellernes bid skal bruges, eller når vejbanen varmes under solen, og sommerdækkenes brede overflader skal i ilden.

Hvad du måske er tilbøjelig til at glemme er, at tilstanden på dine dæk også er fundamental for selve køreoplevelsen. Nye dæk uden slitage er lig med bedre vejgreb, som er lig med styrepræcision og komfort bag rattet. Altså en bedre køreoplevelse.

Anbefalingen til dækmønstrets højde er 4 millimeter for vinterdæk og 3 millimeter for sommerdæk. For begge typer lyder lovkravet på 1,6 millimeter.

Sørg derfor for løbende at tjekke op på dine aktuelle dæks tilstand. Flere dækforhandlere, såsom giga-daek.dk, har aftaler med monteringspartnere, der både guider dig ud i slitage og monterer eventuelle nye dæk, så du hurtigst muligt er klar til at køre sikkert ud i sommerlandet.

Brems op inden bilferien

Uanset om sommerturene i bil omfatter lange bilferier i Europa eller impulsive strandture, er det en god vane – i forbindelse med sommerklargøringen – at få tjekket bilens bremser. Risikoen siger sig selv, og for at vide sig sikker overfor færdselsuheld eller uforsigtige medtrafikanter skal bremsekraften være up to date.

Hold dig her for øje, at de fleste serviceeftersyn hos lokale autoværksteder kun omfatter udvendigt tjek af bremser. Det vil sige, at bremsernes faktiske evne ikke testes på et rullefelt. Den metode, der efterlader absolut mindst tvivl om, hvad dine bremser kan og ikke kan.

Så hvad end dine bremser trænger til at blive tjekket, smurt eller skiftet, er det en anbefaling værd at bede autoværkstedet gå grundigt til værks. For din egen sikkerheds skyld.

Fyld op på væskerne

Bilen skal, som den organisme den er, løbende have både vådt og tørt. Og udover brændstof er det med at være opmærksom på, hvornår det er tid til at fylde væske på – og inden advarselslamperne lyser i displayet.

Gør det til en vane minimum at tjekke beholdningerne i forbindelse med din bils sommer-makeover. Så er du på den sikre side.

Olie, sprinklervæske, kølervæske og bremsevæske. Alt sammen sørger det for, at både dele, bremser og motor er veltilpas, inden sommeren kommer med sit første opkog af chauffør såvel som bil.