Leasing af bil: Her er fordelene og ulemperne

0
Leasing eller ej

Når du skal have en ny bil, skal du træffe et valg mellem køb og privatleasing. Der er både argumenter for og imod leasing, og i bund og grund hviler beslutningen på dit personlige brug og behov – og selvfølgelig pris. Foretrækker du at have kendskab til alle udgifterne på forhånd, og vil du gerne køre i en nyere bil, så er leasing givetvis noget for dig. Ønsker du større fleksibilitet i, hvor længe du vil beholde bilen, og er dit kørselsbehov mere uforudsigeligt, så er det måske bedre at købe.

Vi vil i det følgende opridse fordele og ulemper ved leasing af bil til dig, der endnu ikke helt har besluttet dig.

Fordele ved leasing

Hvis du privatleaser din bil, vil du opleve en række økonomiske fordele. For det første kan du få rabat, idet leasingvirksomhederne indkøber bilerne i store mængder ad gangen. Dette sikrer dem ofte tilbud, der kommer dig som forbruger til gode, da leasingpriserne sænkes.

En anden økonomisk fordel ved privatleasing er, at du ikke skal tænke på værditab. Værditabet, når du skal sælge din bil igen, vil være den største udgift som bilejer og afhænger af mange faktorer, såsom nye modeller, konkurrerende bilmærker, mv. Som leasingtager er der ingen risiko for værditab, hvilket for mange giver en ro i maven.

Ikke nok med at du ikke skal låne penge af banken til bilen, da leasingselskabet har sikkerhed i bilen, er startbetalingen også langt mindre ved privatleasing. Ved et almindeligt bilkøb er udbetalingen typisk omkring 20% af bilens pris, hvorimod startbetalingen kun er omkring 5-10% for en leaset bil.

De fleste fordele ved leasing er økonomiske, men for mange er et stort trækplaster ved leasing, at du kører rundt i en ny bil. Leasingaftaler løber som standard over 3 år, hvorfor du oftere kan udskifte modellen til en ny.

Ulemper ved leasing

På trods af de økonomiske fordele ovenfor kan man ikke komme uden om, at leasing er et mellemled mellem dig og bilforhandleren. Leasingselskabet skal tjene penge, hvilket viser sig på andre måder end de ovenstående rabatter og besparelser.

For det første er leasingprisen som altovervejende hovedregel ikke til forhandling. Ved et privatkøb hersker der en vis konsensus om, at prisen kan forhandles, hvorimod leasingpriserne som det klare udgangspunkt er fastlåste. Omvendt laver flere leasingsider personaliserede forslag til biler og leasingtilbud fra forskellige forhandlere, specielt udvalgt efter dine behov. På den måde får du skræddersyede tilbud, hvor du let kan sammenligne leasingkontrakterne på tværs af selskaber. En af disse sider er goleaseit.dk, som du kan læse mere om her.

Et andet potentielt problem kan opstå, idet du aftaler dit kørselsbehov på forhånd. Du skal altså fastlægge det forvende antal kilometer, du skal køre inden for leasingperioden. Hvis du eksempelvis er studerende eller ny i job, kan behovet løbende ændre sig – det samme gælder i øvrigt for en fastansat. Dette kan altså blive en økonomisk hæmsko for dig, der leaser for at spare penge.

Din leasingkontrakt er bindende, og hvis du ønsker at udskifte bilen inden perioden slutter, vil du miste din førstegangsbetaling, hvilket kan blive en dyr affære. Som privatejer er det langt nemmere at købe og sælge, som man vil. Flere leasingselskaber er dog begyndt at tilbyde mindre førstegangsydelser, hvilket reducerer denne ulempe mere og mere.

Hvorvidt leasing er den rette løsning for dig, afhænger altså i høj grad af dine personlige forhold og præferencer. Vi håber, at ovenstående har hjulpet dig med at blive klarere på, hvorvidt du skal købe eller lease.