Pas godt på din nye bil

0

Når du første gang sætter dig ind i din nye bil hos forhandleren og indsnuser duften af ny bil, ligger tanken om undervognsbehandlinger eller andre former for behandlinger nok langt væk. Bilen er jo helt ny, så hvorfor allerede bekymre sig om vedligehold nu? Men det er der god grund til, hvis du vil forlænge bilens levetid. Vi ser nærmere på, hvordan du bedst passer på din nye bil, så den holder sig kørende i mange år.

Beskyt din bil mod rust

Hvis du gerne vil have, at din bil skal holde længe, kan det anbefales at give den en rustbehandling, før det daglige slid begynder at sætte sine spor. Dette gælder alle biler – både store og små, dyre og billige – da selv dyre biler kan have svage steder, som kræver et ekstra lag beskyttelse. Ved små biler er det en helt anden sag. Den lave pris på bilerne skyldes ofte, at rustbehandlingen er sparet væk for at få prisen længere ned. Det er også en god idé at give bilen en grundig voksbehandling eller lakforsegling. Lakken bliver flottere og er bedre beskyttet mod maskinvask, salt, stenslag og flyverust.

Service og vedligehold betaler sig i længden

Hvis du kun har planer om at beholde bilen i nogle få år, før du sælger den videre, kan det godt betale sig at passe godt på bilen. Prisen for en brugt bil er nemlig i høj grad afhængig af, hvilken stand bilen er i. Det siges, at en bil taber værdi i det øjeblik, den forlader forhandleren, men forskellen på en brugt bil, der er vedligeholdt og en, der ikke er, kan være 10 procent. En af de ting, der er afgørende for at holde prisen, er service på bilen.

Biler uden servicebog taber fem til syv procent mere i værdi end biler, der har en komplet servicehistorik. Det er vigtigt at servicere bilen efter fabrikantens forskrifter for at sikre sig, at fabriksgarantien er intakt. I forbindelse med et eftersyn anbefales det også at få renset og smurt bremserne for at undgå, at der kommer rust på de bevægelige dele. Samtidig er det en god idé at vedligeholde sine gummilister, så de ikke mørner. Det er både dyrt og besværligt at udskifte gummilister, hvis de går til. Også dine dæk udsættes for slid, når bilen kører mange kilometer. Hvis det bliver nødvendigt for dig at skifte dæk på din bil, har du brug for viden om bilens hjuldata. Disse oplysninger kan du finde her: https://videnombil.dk/hjuldata/.

Neutrale farver og ingen lir

Selvom din yndlingsfarve er lyserød eller turkis, bør du vælge en mere neutral farve til din bil, hvis du vil sikre dig, at den ikke mister for meget i værdi. Derfor kan det betale sig at tænke sig om, allerede inden du køber bilen. Det er generelt vigtigt at tænke på, at bilen skal appellere bredt. Hvis det eksempelvis tiltaler dig at sænke bilen og investere i store fælge, skal du huske at gemme bilens oprindelige dæk, fælge og fjedre, hvis du ønsker at sælge bilen om et par år uden at tabe for meget i værdi.