Tandrem skift – hvorfor er det vigtigt at udskifte sin tandrem?

0

Tandremmen er en af de vigtigste elementer i bilen, og hvis den bliver for nedslidt, kan det have store konsekvenser for din bil og ikke mindst din motor. Vi ved alle sammen, at det er dyrt at have en bil, og det kan blive endnu dyrere, hvis der er en fejl i motoren. Hvis tandremmen bliver for nedslidt, vil det betyde, at der kan komme store skader på motoren. Så selvom tandremmen er et lille element i den store helhed, så er det rigtig vigtigt, at vi passer godt på den lille gummirem.

Hvorfor bliver tandremmen slidt?

Det kan være svært at svare nøjagtigt på, hvorfor tandremmen bliver slidt, da de fleste elementer på en bil vil gå hen og blive slidte. Men tandremmen bliver blandt andet slidt, fordi den er i gang, hver gang vi tænder for motoren. Derudover kan den blive påvirket, hvis motoren bliver for varm, eller der opstår lækager i motoren, så tandremmen bliver fugtig.

Tandremmen er en gummirem, der har nogle hakker på indersiden som en slags ”kæde”, så den kan gribe fat om knastakslen og krumtapakslen. Det er tandremmen, der sørger for, at motorens stempler og ventiler kører i samme takt, så knastakslen og krumtapakslen ikke støder ind i hinanden. Hvis en tandrem er for slidt, vil den på et eller andet tidspunkt revne, og dér opstår problemet, hvor stemplerne og ventilerne vil komme ud af takt.

Udskiftning af tandremmen

Hvis tandremmen er for slidt, er det vigtigt at få den udskiftet, så der ikke sker store skader på bilen. Det er en god idé selv at tjekke tandremmen en gang imellem, hvis du er i tvivl, om det er tid til et skift af tandrem. Hvis du har svært ved at lokalisere tandremmen, er det også en mulighed at få en mekaniker til at tjekke den.

Når du kører din bil til serviceeftersyn, vil mekanikeren også altid tjekke tandremmen, om den stadig er stram nok til at gøre sit arbejde. Hvis den er det, bliver den måske lige renset, og ellers lader de den sidde. Men hvis den skal udskiftes, er det et lidt mere tidskrævende arbejde. Tandremmen er i sig selv ikke dyr, så det er tiden, der kan koste lidt i processen. Du kan både få en mekaniker til at gøre det, men du kan også selv skifte den, så længe du ved, hvilken tandrem og størrelse du skal have fat i.

Vedligeholdelse er bilen vigtigste forsvar

Det er vigtigt at vedligeholde bilen, hvorfor vi også anbefaler, at du tager den til serviceeftersyn. Til et serviceeftersyn vil man også kunne lokalisere problemer med tandremmen og selvfølgelig også mange andre problemer med bilen. Hvis du tager den til serviceeftersyn, opretholder du bilens garanti, hvor du ofte kan få garanti på reparationer, hvis der er noget, som går i stykker alt for tidligt.

Vi kan ikke understrege nok gange, hvor vigtigt det er at få tjekket tandremmen på bilen. Den lyder som en mindre detalje, men hvis tandremmen springer, går det ud over langt flere ting end bare den lille del.